..Ahlan Wa Sahlan..

Thursday, April 29, 2010

..keKasih hatiKu...

Bismilahirahmanirrahim..

                     

"”Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredhaan Allah, sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia, dia tidak akan dapat mencium bau syurga di hari akhirat kelak.” Riwayat Abu Daud

Saya mulakan kalam dengan hadis menuntut ilmu utk mengingatkan pada diri akan tujuan hidup ini semuanya atas dasar Keredhaan Allah..

Setelah sekian lama..akhirnya dapat juga update teratak kasih saya nie..

akhir-akhir ini diri sering diselubungi mimpi-mimpi yang aneh..
mmm..xtaulah adakah ia satu petanda atau sekadar mainan..

Kalau xsilap tarikh aritu adalah  22.2.2010

pada malam tu ,saya termimpikan adik kedua saya..keesokan harinya bila tersedar terasa rindu sangat dengan dia..jadi saya pun cubalah menghubunginya untuk bertanya khabar..tapi sayang panggilan saya tidak disambut..

kerana kesibukan dibulan exam,saya telah terlupa akan sesuatu yang penting dalam hidup saya..

hari berlalu terus berlalu..

Tepat 27.4.2010..

Pagi-pagi lagi nada dering mesejku berbunyi menandakan ada mesej yang masuk..MANNI tertera nama penghantar mesej itu..dia adalah sahabat saya di kampung halaman..mesejnya berunsur nasihat ..tidak sempat untukku menghabiskan mesej yang dihantar HP ku berbunyi lagi...Penghantar yang sama..kali ini mesejnya bernada lain..

"Salam,nisa ko dah wish birthday pd adeqmu ka?"

Saya tergamam...

dengan pantas melihat tarikh hari itu..astagfirullahalazim..hari ini adalah harilahir Kimi,adik kedua saya..dan yang lebih buruk lagi..harilahir Didil adik saya yg sorang lagi telah berlalu 22.4 ..hatiku bertambah sedih bilamana Manni membalas mesejku..

"ko tau ka..masa besday si Didil hari tu..kami buat kejutan untuk dia..Dia gembira sangat.."

"Tapi dia sedih sebab Dahla ayahnya lupa harilahirnya..skrg kakaknya pula yang lupa"

Ya Allah..hatiku semakin tidak tenteram..terus ku hubungi adikku itu..mungkin bagi sahabat2..apalah yang pentingnya memperingati hari kelahiran itu..tak penting pun..tapi bagi saya untuk memperingati dan memberikan ucapan atau hadiah utk adik-adik kesayangan saya adalah sangat bermakna..

mungkin sebab itulah saya termimpikan adik saya hari tu..

Sejak peninggalan ibu..ayah sibuk mencari rezeki sehingga tarikh penting dalam hidupnya dia tak ingat termasuklah harilahirnya sendiri..tapi saya tidak menganggap itu kesilapan ayah..itu adalah sifat normal bagi seorang lelaki..jadi siapa lagi nak diharapkan untuk mengembirakan hati mereka selain saya..

mereka berdua adalah Kekasih hatiku..



"Ya Allah aku , tetapkan hatiku dan hati adikku dalam landasanMu..jadikan adik-adikku Mujahidmu yang memperjuangkan agamaMu suatu hari nanti.."

Setelah beberapa lama..

"TQ kakakku cayang,Biar lambat asala Selamat,,hehehe.."..balasan dari adik Didil sedikit menenangkan hatiku..

petang itu Adeq Kimi ku hubungi lagi utk wish besdaynya..

"Tq kak..saya  di masjid skg nie..ada ceramah..ok dulu ya"alhamdulillah..hatiku bertambah tenang..

Pada hari itu saya baru perasan saya xda buat reminder pun di HP utk besday adik2 saya..hanya ingat dalam kepala..mmm..Patutlah..

kadang-kadang manusia nie perlu diingatkan juga..kerana sifat semulajadinya yang sering LUPA..

Patutlah bila Nabi SAW bila memberi peringatan ,Baginda akan mengulanginya sebanyak 3 kali..

Terima kasih pada sahabatku kerana sering mengingatkan daku ketika Lupa..
k..sekian dulu storynya..

wallahu'alam..

7 comments:

Sharinginfoz said...

bagus juga kalau buat reminder kat hp kan.....

Hidup Tanpa Handphone??

Anonymous said...

ehmm....indah sngguh story mu ni...cite mu ni bukn mmprngti sy ttg bfday org trsyg yg msti kite ingti...tp mmri pringtn ttg indahnya ksi dan syg pd org yg istemewa dgn kite (fmly) smpikn nk wish bfday pn d anggp pntg...mmg ada pn yg anggp bfday ni besa2 je....rsnya dlm hidup sy hnya sekali je sy pena smbut bfday,,,e2 sbb sy dpt tmpt 1 d kels tym sek.rendah......mmg betul kite sbg ank kena phm kesibukn ke2 org tua kite...tmbh2 lg mama n dady sy jrg skli meluangkn ms kat rumah....bkerja seharian siang dan mlm smpi ke hujung minggu....smpikn ke thp adik2 sy brkata rndu sdh dgn mskn mama sbb drg jemu nk mkn mskn kmi kakknya ni ahhhh....hehehehe...by da way.... sy sringkali trkenng seandainya kmi d pshkn krn ajl dan maut.....mybe ssh nk lupkn sgla kgn yg ada...bukn x redha,,,,tp mybe ksi dan syg e2 msih ada,,,,,ehm...syukran ya ukhti.....

cahaya_cerdas_pemberianku said...

salam....kejadian anda menyerupai kejadian. walaupun saya sangat bernasib baik kerana saya sempat wish birthday ayah dikala bukan masuk hari lain....kita sgbgi manusia memang x lari dr luput ingatan....ianya untuk menunjukkan betapa benta sebegitu sgt penting.....InsyaAllah, selepas nie kamu akan lebih ingat slpas kejaian ini....

nisa90 said...

>sharinginfoz:ya reminder kat fon tu agk penting sbnrnya..

>Anonnymous:betul tu selagi mereka masih ada bersama kita selagi itulah kita harus menghargai mereka..bgtu juga kita..ajal maut n semuanya rahsia ilahi..^_^

>cahaya cerdas:insyAllah..syukran sudi kunjung blog saya..

syauqahwardah1209 said...

salam warahmatullah..

buat nisa yg disayangi;

comei sgguh entry ni.. :)
buat akk teringat pada siblings akk jugak..

mmg, sampai skg pun akk wish bday semua org dlm family; trmasuk abg akk yg dah kahwin & ada anak tu pun..

kdg2 perkara yg kita rasakan kecil & remeh itu mampu menyentuhi hati seseorg dgn mudahnya. cuma kita saja yg tidak tahu.

bg akk, hubungan kekeluargaan adalah hubungan yg sgt penting utk dijaga buat spnjg hayat.. :)

Semoga Allah sentiasa memberikanmu kebahagiaan, & kejayaan di dunia & akhirat.. insyaAllah :)

nisa90 said...

kak syauqah yang disayangi..

terima kasih kak..

mmg betul kdg2 kita rasa benda tu just a smaal matter xp..bagi org yg menerimanya sungguh bermakna..

semoga Allah memberkati kak dan keluarga jg.(^^,)

Anonymous said...

truskn perjuangan slgi hyt d kandung bdn.....sy bngga ada shbt spt awk....gd luck.....