..Ahlan Wa Sahlan..

Sunday, June 29, 2014

Jatuh cinta.

Bismillahirrahmanirrahim..

Mudah untuk jatuh cinta,
tidak salah,
kerana itu merupakan fitrah,
namun cara untuk mengendalikn rasa cinta itu yg susah.
ada yang mampu,
ada juga yang tersungkur..
tidak salah jikalau ada yg ‘cop’ atau ‘takdim’ seseorg wanita itu,
namun jagalah batas ikhtilat..



Ingatlah,
jika hari ni kita mesej dgn ajnabi tanpa tujuan kepentingan,
jika hari ini kita berdating tanpa rasa malu dan segan,
jika hari ini kita berpegangn tangan tanpa takut pada Tuhan,
jika hari ini kita bergayut siang malam tanpa rasa kegusaran,
Bagaimana nasib generasi di hari depan?
Bagaimana nasib Islam di hari depan?

Mungkin kita bisa bersuka ria..bergelak ketawa..bersenda gurau di saat ini,
Namun jangan kita tangisi , jangan kita sesali , jangan kita ratapi ,
Jika generasi muka yg lahir menjadi hamba kepada duniawi,
Menjadi hamba kepada musuh yang hakiki,
nauzubillahminzalik.
ayuh,sama2lah perbaiki diri,Insyaallah,
Allah tidak memandang enteng setiap usaha hambanya. InshaaAllah.


Jatuh cinta lepas nikah itu, pasti lebih dari indah! Percaya dan yakinlah. ☺️


#Ingatan untuk diri sendiri.

Saturday, June 28, 2014

Ramadhan 2014

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah wa syukurillah..

Betapa beruntungnya terasa, Allah memberikan kita kesempatan lagi bertemu ramadhan pada tahun ini. Allahuakbar...

Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. selalu memberikan kabar gembira kepada para shahabat setiap kali datang bulan Ramadhan,

 “Telah datang kepada kalian bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah. Allah telah mewajibkan kepada kalian untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.” (HR. Ahmad).

Allahu, betapa mulianya bulan ramadhan..betapa ruginya jika kita melepaskan ia begitu saja. 

Semoga Ramadhan kali ini lebih beerti dan memberi keinsafan dalam diri kita. 

Friday, June 27, 2014

Tanda Cinta dan Kasihnya


Bismillahirahmanirrohim..

Ada sebuah kisah Rasulullah SAW dan seorang pemuda yang bernama Khawwat bin Jubair RA. Kisah ini menceritakan bagaimana Rasulullah SAW menangani manusia dan perasaannya. Menegur pemuda tanpa memalukannya. Menegur tanda cinta dan kasihnya pada kita. Kisah ini membuatkan saya merasa kebesaran Baginda SAW. Membuatkan perasaan rindu membuak-buak ingin bertemu Rasulullah. Membuatkan saya merasa, andai Baginda masih bersama kita, Baginda pasti memahami kesalahan saya. Baginda akan melindungi saya. Baginda akan menjadi tempat saya mengadu dan membuat pengakuan. Saya yakin Baginda takkan berkasar dan memarahi saya, bahkan melindungi saya. Jauh dilubuk hati, ingin saja saya menjerit, Ya Rasulullah, saya rindu!.



Namun, saya juga yakin ada hikmahnya Allah menciptakan kita pada zaman ini dan bukannya pada zaman Rasulullah. Mungkin, saat ini kita mampu belajar untuk mencintai dan merindui Rasulullah. Dan mungkin jika kita lahir pada zaman Rasulullah, kitalah penentang hebat Rasulullah seperti Abu Lahab dan sekutunya. Naudzubillah. Kena akui, aqidah kita tidak sehebat aqidah sahabat Rasulullah masa itu. Bukan seperti aqidah Abu Bakar yang mampu mempercayai Rasulullah tatkala diceritakan peristiwa isra' mi'raj kepadanya. Bertarung antara rasional manusia dan perkara ghaib yang Allah ajarkan. Rasa-rasanya andai kita berada pada zaman Rasulullah, mampukah kita percaya 100% cerita isra' Mi'raj yang Rasulullah sampaikan pada kita walhal ketika itu aqidah islam baru nak dikembangkan. Menjadi seperti Abu Lahab si penentang islam ataupun Abu Bakar RA si mujahid terbilang. Wallahua'lam. Hebatkan percaturan Allah untuk kita. Bersyukurlah.

Pesanan kepada penjaga, pendakwah dan umat islam seluruhnya. Harapan! Jadikan teladan dan IDOLA kalian dalam menangani para pemuda ialah Muhammad SAW. Bacalah kisah Baginda bersama para pemuda. Pelajarilah teknik bagaimana baginda mempengaruhi para pemuda untuk mendekati Pencipta dan Islam. Memperbaiki mereka. Pokoknya, tiada usaha dakwah yang senang, namun sekurang-kurangnya kita berusaha mencantikkan dakwah kita kepada orang lain semata-mata nak rahmat dan Redha Allah SWT.

Kepada para pencinta Rasulullah, jangan bersedih andai kalian tidak bertemu Rasulullah masa ini. Namun yakinlah, kalian akan bertemu Rasulullah di syurga kelak. Berkumpul dan bersenda tawa seperti Rasulullah dan para sahabat. Malahan, bertemu Allah dan para kekasihnya dalam keadaan Allah redha dan kalian pun redha. MasyaAllah tabarakallah. Teruskan menjadi baik dan belajar untuk menjadi hamba kepada Pencipta kita. Wallahua'lam. Sollua'lannabi.

#copyandpaste #SalamRamadhanKareem

Wednesday, June 18, 2014

Truth or Dare's Game

Bismillahirrahmanirrahim...

Truth or Dare's Game. ๐Ÿ’€

Cara permainan : 
1. Pemain akan duduk dalam bulatan.
2. Dengan menggunakan botol, salah seorang akan putar botol tersebut.
3. Sesiap yang berada tepat botol berhenti berputar kena memilih truth or dare. 
4. Kalau kita pilih truth so, anything yang pemain lain tanya kita kena jawab sejujurnya (so this game really need us to be sporting- paling best bila buat dgn sahabat karib)
5. Sebaliknya, kalau pilih dare kita kena buat apapun arahan yang diberikan dari pemain lain. 



Setiap kali giliran antara kami kena, memang bingung utk memilih.. 

Kalau pilih dare bole jadi kwn2 suruh buat benda yg pelik dan "gila2" di pagi buta tu! Kalau pilih truth mmg abis terbongkar rahsia yg disimpan. 

Masa ni dasyat gila hingga tahap kelajuan jantung da tahap maksimum mcm nak terkeluar sejuk gila tangan hahaah . ๐Ÿ˜‚ sbb kami dah terlalu lama tak jumpa so sangat interesting walaupun pada mulanya hanya saja-saja. 

Actually, masa main ni saya berpeluang jumpa dengan sahabt saya masa sweet 15 dulu, hampir sembilan tahun tak jumpa, so kami decide untuk pi tepi pantai. Bila terasa macam tak tahu nak sembang apa, dengan yang lain asyik bermain phone so saya cadang untuk main satu game, masa tulah sorang sahabat saya ni cadang game Truth or Dare ni. 

Pada saya game ni memang sangat untuk menghilangkan kejanggalan saat kita dah lama tak jumpa dengan seseorang tu. Yalah, tak banyak benda yang kita tahu dan kita tak tahu nak tanya apa. So its helpful. 

Tapi ada benda yang kena ingat masa main game ni, jangan pernah reveal dosa atau aib kita tau. Yang ni kena jaga. ๐Ÿ˜Š

Bila terfikir balik sedangkan dengan manusia, saat kita reveal our secret kita dah takut, cemas semacam..

Macamna plak nanti di akhirat saat Allah membongkar segala kelakuan kita di depan manusia?? Semuanya terpapar di skrin Allah swt...Allahu... Pastinya ia sangat2 dasyat. Nauzubillah.. Game yg pasti x dapat saya lupakan. Muhasabah diri. 

Monday, June 9, 2014

Rindu lagi..

Bismillahirrahmanirrahim..


Allahu...tiba-tiba rindu itu datang lagi..rindu arwah nenek..


Dia yang membesarkan aku setelah pemergian ibu,

Dia yang mengajarku mengenal alquran,

Dia juga yang mencubitku bila aku malas belajar mengaji,

Dia yang memulas jariku bila malas bangun awal pagi,

Dia yang menjagaku semasa aku sakit,

Dialah yang menjadi pengganti ibu buat aku..


Kini sudah 10 hari nenek telah pergi, sakit terasa dada ini menahan tangis kerana teringat pesan rasul melarang meratapi mayat ketika itu. Kini airmata itu sudah tidak mampu dibendung dek kerana rindu yang teramat pada nenek. Biar saja aku menangis bagaikan kanak-kanak yang kehilangan ibu, kerna aku juga telah kehilangan ibu ke-dua yang menyayangiku tanpa batas sedang aku tidak sempat membalasnya sediktpun. Semoga Allah meluaskan dan melapangkan kubur nenek..moga nenek tenang di sana. amin..



Saturday, June 7, 2014

Mimpi Seorang Gadis

MIMPI SEORANG GADIS 

 Rakaman ini dipetik dari program Motivasi Pagi -TV 3 (6.30 pagi)oleh Ustazah Noorbayah Mahmood ============================= 

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya.. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. 

 Lalu Rasulullah menegurnya.

 "Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malanginipun menceritakan hal yang berlaku padanya,

 "Ya, Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi. 

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."  Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut. "Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." 

Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.  "Kemudian ku lihat di tangan kirinya ada seketul keju dan di tangan kanannya ada sehelai tuala kecil. Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

 Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil..Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir... Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. 

Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menanggung azab di neraka. Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia ku lihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama" 

 Lalu dijawab oleh ayahnya "Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia"

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu 
juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah." Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir di pipi. 

Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.  Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata,  "Wahai anakku, pulanglah... .Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun..INSYAALLLAH.""WAR-WARKANLAH KPD SELURUH UMAT MUHAMMAD UNTUK SECEBIS PEDOMAN AGAR TIDAK MENGAMAL SIKAP KEBAKHILAN TERHADAP SESAMA MANUSIA.....

#Tidak berat mana pon hanya baca copy dan paste sahaja :')
BACALAH SEKEJAP


Monday, June 2, 2014

"You've Changed!"

Bismillahirrahmanirrahim,,,



People say to you, "you've changed", or something like that. 

Well, i hope, for the sake of Allah, that you have changed. 

Because i don't want to be the same person all my life.

I want to be growing. 
I want to be expanding. 
I want to be changing. 

Because animate things change, inanimate things don't change. 

Dead things don't change. 
And the heart should be alive, it should be changing, 

it should be moving, 
it should be growing, 
it's knowledge should be expanding. 
Yeah, that rite! 

Whether you want to understand or not, doesn't matter for me.
As long as Allah know more about it.

From : Someone's word represent how exactly what i feel.