..Ahlan Wa Sahlan..

Monday, February 23, 2015

Sahabat, Tolong Cari Aku di Neraka!

Bismillahirrahmanirrohim....

"Apabila penghuni Syurga telah masuk ke dalam Syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yang selalu bersama mereka dahulu di dunia. Mereka bertanya tentang Sahabat mereka kepada Allah,

"Yaa Rabb... Kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia solat bersama kami, puasa bersama kami dan berjuang bersama kami...??" .

Maka Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman, "Pergilah ke neraka, lalu keluarkan sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada Iman walaupun hanya sebesar zarrah." [HR. Ibnul Mubarak dalam kitab "Az-Zuhd"] 

Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada Sahabat-sahabatnya sambil menangis, "Jika kalian TIDAK MENEMUKAN AKU nanti di Syurga bersama kalian, maka TOLONGLAH bertanya kepada Allah tentang diriku, "Wahai Rabb Kami... Hamba-Mu fulan, sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang ENGKAU. Maka masukkanlah dia bersama kami di Syurga-Mu" 

Di padang mashyar nanti kita akan dibangkitkan bersama dengan orang yang kita cintai semasa hidup di dunia...jika kita Cintai Nabi Muhammad SAW dan orang-orang yang beramal soleh MasyaAllah kita akan bersama mereka.

Terpulanglah kepada kita dengan siapa nak bersahabat. Samada sahabat yang mendatangkan iman atau sahabat yang menjerumuskan kita ke neraka... Berkawanlah dengan sesiapapun , namun biarlah sahabatmu itu yang bisa mengingatkanmu pada Allah swt.  

Semoga diakhirat kelak kita dapat dibangkitkan bersama2 dan mendapat redha Allah untuk masuk ke JannahNya kerana aku sayang kalian kerana Allah swt, duhai sahabat usrahku, cinta hatiku!!! 😔Sincerely by elyakhadijah 220215 : SUN 14:22 🌼No comments: